Парламентът на Армения ратифицира днес Римския статут на Международния наказателен съд (МНС),

...
Парламентът на Армения ратифицира днес Римския статут на Международния наказателен съд (МНС),
Коментари Харесай

Армения отговори на Русия: Ратифицира Римския статут на Международния наказателен съд в Хага

Парламентът на Армения ратифицира през днешния ден Римския статут на Международния углавен съд (МНС), с което Ереван призна юрисдикцията на МНС, съобщи Ройтерс, съобщи Дарик и Българска телеграфна агенция.

Намерението на Армения да признае юрисдикцията на МНС провокира недоволството на Русия, чиито връзки с Ереван бяха обтегнати от нахлуването на съветските сили в Украйна и от възобновяване на цялостния надзор на Азербайджан над азербайджанския район Нагорни Карабах, който в продължение на три десетилетия беше под контрола на етнически арменци.

МНС издаде заповед за арест на съветския президент Владимир Путин по съмнения в противозаконното депортиране на стотици деца от Украйна в Русия. Признаването на юрисдикцията на МНС от Ереван значи, че Армения ще бъде задължена да арестува Путин, в случай че той стъпи на арменска територия, разяснява Ройтерс.

Армения споделя, че е разискала с Русия плановете си за признание на юрисдикцията на МНС, след като през март Москва предизвести, че сходна стъпка ще има за Ереван " съществени последствия ".

" За ратификацията гласоподаваха 60 депутати, срещу - 20. Решението е признато ", разгласи ръководителят на арменския парламент Ален Симонян.

Опозиционните блокове  " Армения " и " Имам чест ", които бойкотираха обсъждането на ратификацията, се върнаха в пленарната зала за гласуването и гласоподаваха " срещу ", отбелязва ТАСС. Те обявиха, че ратификацията няма нищо общо с ползите на Армения и с нея се преследват геополитически цели.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР